Wat is er te doen in de omgeving?

Houdt u van fietsen wandelen of van cultuur?
Dan kunt u uw hart helemaal ophalen in en rondom Winterswijk. Eindeloos kunt u rondzwerven over de talrijke fiets- en wandelroutes! Al fietsend of wandelend door het prachtige landschap van de Achterhoek proeft u de rijke historie en ontspannen sfeer en wordt de dagelijkse sleur en hectiek al snel naar de achtergrond verdrongen.

Hoeve De West ligt onder meer direct aan:
   - Mountainbike parcours
   - Gravelbike (single track) parcours
   - Knooppunten route (knooppunt 19)
   - Krosenbrinkroute (fietsroute 31 km)
   - Corlese veldentocht (wandelroute 12 km)

Winterswijk:
Corle ligt op ongeveer 3 kilometer afstand van hartje Winterswijk, een bruisend dorp met de meest bekende winkels, gezellige terrasjes, restaurantjes  wat een dagje “winkelen” zeker de moeite waard maakt. Wist u trouwens dat u in heel Winterswijk gratis kunt parkeren? Op woensdagochtend en op zaterdag (de gehele dag) is er markt. Voor velen uit de verre omtrek een reden voor een dagje uit. Een winkelaanbod dat is afgestemd op een bezoekersaantal dat het inwoneraantal ver overstijgt. De belangrijkste reden hiervoor is dat Winterswijk enorm populair is in de Euregio. En terecht! Bruisende winkelstraten met als centraal punt de sfeervolle markt. Landelijke ketens afgewisseld met hippe en chique lokale winkels. Van bekende grote zaken tot kleine boetiekjes en winkeltjes op de hoek. Ook vind je er toonaangevende mode- en schoenzaken, leuke boekhandelaren en kook- en servieswinkels. Dit gevarieerde aanbod zorgt voor voldoende ingrediënten voor een heerlijke dag winkelen.

Nationaal landschap:
In de Achterhoek vind je het prachtige Nationaal Landschap Winterswijk. Dit gebied bestaat uit een unieke verzameling van eeuwenoude natuurkernen, omgeven door een mozaïek van landerijen, scholtenboerderij (Een scholtenboerderij of scholtenhuis is een van oudsher door de scholte of schulte bewoonde grote boerderij met op de bijbehorende uitgestrekte gronden aan aantal pachtboerderijen. ... Een scholtengoed bestaat gemiddeld uit een tiental pachthoeven met bouw- en weide- en bosgronden. Bron Wikepedia), vestingstadjes en grensmarkeringen.
Maak een mooie wandeling of fietstochten ontdek dit prachtige landschap dat Winterswijk, Aalten en Oost Gelre met elkaar verbindt. Je vind binnen dit nationaal landschap een enorme variatie aan landschappen. Heideontginningen, bossen, landgoederen, broek- en gootontginningen, essenlandschappen, hoogveen, weilanden, houtwallen, heggen, beekjes en beschermde natuur, je kunt er hier allemaal van genieten. Al deze gebieden hebben hun eigen bijzondere en zelfs zeldzame flora en fauna.

Omgeving/Natuur:
Neem eens een kijkje bij het Lindearboretum (2,4 km van  Hoeve de West) als je van bomen, en in het bijzonder van linden, houdt. In dit bomenmuseum (Op 30 hectare zo’n 120 verschillende linden) kun je een wandelpad volgen en zo nu en dan lekker op een bankje van het uitzicht genieten!

Korenburgerveen:
Dit uitgestrekte natuurgebied ligt in een omgeving waar je heerlijk kunt dwalen door een historisch hoevelandschap, ook loopt hier een stuk langs de meanderende Slingebeek. Samen met het Meddoseveen en het Vragenderveen vormt dit Korenburgerveen het grootste hoogveengebied in de Achterhoek. Alleen toegankelijk via een gemarkeerd vlonder pad.

Vragenderveen:
Het veen in dit hoogveengebied tussen Lichtenvoorde en Winterswijk is levend en groeit nog steeds. Dit kom je bijna nergens meer tegen in Nederland. Het gebied is een restant van een oud moerasgebied. Vanuit de observatiepost (aan het einde van de Manenschijnweg, Vragender) heb je een prachtig uitzicht.

Kloosterbos en Kloosterschans:
Het Kloosterbos maakt deel uit van een landgoed waar vroeger een klooster op stond. In het bos vind je de Kloosterschans, een stelsel van oude wallen. Het is tot op de dag van vandaag een mysterie waar deze wallen precies voor dienden.

Steengroeve Winterswijk:
Natuurliefhebbers, geïnteresseerden in geologie, mineralen en fossielen kunnen in de Steengroeve Winterswijk volledig aan hun trekken komen. Binnen de steengroeve Winterswijk - en op vele andere plaatsen in de gemeente -  komen oude aardlagen aan of nabij het aardoppervlak voor. Vooral liefhebbers van het zoeken naar fraaie en interessante overblijfselen uit onze aardkorst krijgen bij de Steengroeve Winterswijk ruime gelegenheid. Alom bekend is de Kalk- en Steengroeve Winterswijk in het buurtschap Ratum in het oostelijk deel van de gemeente.

Mondriaanmuseum:
Villa Mondriaan is een museum over de jonge jaren van Piet Mondriaan. Mondriaan verwierf wereldfaam in Parijs en New York. Veel minder bekend is dat zijn schilderscarrière begon in Winterswijk, waar hij van zijn achtste tot zijn twintigste jaar woonde. Hier ontdekte Piet Mondriaan zijn passie voor tekenen en schilderen, en hier werkte hij aan de ontwikkeling van het talent dat hem zou doen uitgroeien tot een van de belangrijkste vernieuwers van de schilderkunst. De jaren waarin zijn kunstenaarschap werd gevormd, bracht Piet Mondriaan door in de Villa aan de Zonnebrink 4.

Golf & Country Club Winterswijk;
De Golf & Country Club is verbonden aan Golfbaan de Voortwisch en bevindt zich in het Nationaal Landschap Winterswijk. Golfbaan de Voortwisch is bij uitstek dé golfbaan voor iedereen die in rust wil golfen in een groene en historische omgeving. De golfbaan bestaat uit een bos- en parkbaan en kenmerkt zich door mooie vergezichten, glooiende greens en uitnodigende doglegs. Ze zijn op een natuurlijke manier ingepast in het landschap en zorgen voor een sportieve uitdaging voor golfers van verschillende niveaus.

Paddenstoel

Knooppunt 19
© Hoeve de West 2024